Recept

Laktosfri smoothies med basilika, mynta, spenat, dadlar och mandel

Ingredienser och hur du gör:

2 dl havredryck, 5 bitar djupfryst spenat, 1 knippe basilika, 1 knippe mynta, 5 sötmandlar och 4 dadlar utan kärna.

Mixa allt ordentligt så att dadlarna och mandlarna hänger med och blir ordentligt mixade.

 

Havrevåfflor med kardemumma och äppelkompott

Ingredienser och hur du gör:

100 g havremjöl, 2,5 dl havredryck, 1 ägg, 50 g olja, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 1 tsk kardemummakärnor, stötta, 1 krm salt, olja till järnet. Till  äppelkompott 2 röda äpplen och 1 dl honung. 1 msk vaniljsocker, saft från 0,5 citron, 1 kanelstång. 0,5 dl vatten. Till serveringen smetana, vaniljsocker, florsocker, rivet citronskal och citronsaft

  1. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt oljan och 1 dl av havremjölken, vispa lätt. Tillsätt resten av havremjölken och rör runt och sedan i med ägget.
  2. Låt smeten svälla i ett par timmar i kylen. Använd olja till järnet vid gräddning.
  3. Äppelkompott, dela och kärna ur dina äpplen och skär i bitar. Lägg dom i en kastrull med övriga ingredienser och koka upp. Rör då och då, låt puttra i 15 minuter.
  4. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
  5. Servering, blanda vaniljsocker med florsocker. Blanda med smetana och riv i citronskal
  6. Servera våfflorna med äppelkompotten och en klick citron-smetana.

Smaklig måltid!

Smoothie med Chiafrön

Ingredienser:
(1 portion)

3 msk chiafrön
2 dl Orink Barista/Havredryck
2 krm vanlijpulver
1/2 dl blåbär eller valfritt bär
1/2 dl växtgurt i valfri smak

Blanda chiafrön och vaniljpulver med Orink Barista/Havredryck och rör om ordentligt.
Servera med exempelvis blåbär och en klick växtgurt. 

 

Havre som frukost, mellanmål eller dessert

Blanda havre och Orink Barista/Havredryck i ett glas eller en skål, gärna med valfri krydda som vanilj, kanel eller kardemumma.
Låt stå i kylskåp under natten, eller i minst 4 timmar.
Servera gärna med granola, bär och riven mörk choklad.

 

Precis som namnet ”havredryck” antyder är det en produkt som kommer från havre, och produkten är därför 100 % vegetabilisk. Det är en av de mest populära produkterna bland de som äter vegankost eller är laktosintoleranta.

Daniel Larsson

Försäljningschef, ORINK